Διατροφή στην κύηση

Κάθε εγκυμοσύνη χρειάζεται να αυξήσει κατά 300 περίπου τις ημερήσιες θερμίδες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να επιτευχθεί μια κανονική αύξηση βάρους.

 

Κάθε έγκυος χρειάζεται περίπου 70-80 gr πρωτεΐνης ημερησίως. Το συκώτι καλό είναι να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας και υπάρχουν ανακοινώσεις ότι το συκώτι ενδέχεται να περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για το έμβρυο. Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης αλλά παρ' όλα αυτά θα πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι πρόκειται πάντα για φρέσκα θαλασσινά.

 

Η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου χρειάζεται να είναι γύρω στα 1.200 mg και μπορεί να προσληφθεί από τα γαλακτοκομικά. Ίσως να χρειάζεται και κάποιο υποκατάστατο ασβεστίου σε χάπι ή φύσιγγες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποφεύγεται τα λιπαρά φαγητά, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και αποφύγεται όσο μπορείται τα φυτικά έλαια. Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αλλά το γάλα θα πρέπει να είναι πλήρες.

 

Αποφύγετε όσο μπορείτε τροφές όπως κέικς, μπισκότα, τσιπς, αεριούχα ποτά, χυμούς αυξημένης ποσότητας ζάχαρης, καλά είναι να αποφεύγετε τις διάφορες γλυκαντικές ουσίες αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι επιβλαβείς για το έμβρυο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πίνεται αρκετό νερό.

 

Μια αύξηση βάρους που κυμαίνεται γύρω στα 12-15 κιλά είναι καλά. Η συνηθισμένη κατανομή της αύξησης βάρους στην εγκυμοσύνη είναι:
2 - 3 κιλά τις πρώτες 13 εβδομάδες
5 - 7 κιλά τις επόμενες 13 εβδομάδες και
5 - 7 κιλά τις τελευταίες 13 εβδομάδες

 

Kατανομή βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Μωρό 3 - 4 Κιλά
Πλακούντας 500 gr - 1 Κιλό
Αμνιακό Υγρό 1 Λίτρο
Μήτρα500 - 1500 gr
Αύξηση των υγρών του σώματος και του αίματος 1,5 - 3 Κιλά
Αύξηση του σωματικού λίπους και των μαστών 5 -6 Κιλά

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Β. Σοφίας 133, Αμπελόκηποι, Αθήνα

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ιατρείο: +30 210 6440477    


Κινητό: +30 6944833228