Αμνιοπαρακέντηση

Είναι ο έλεγχος του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εκτιμηθεί οτι ένα μωρό είναι υγιές. Λαμβάνει χώρα μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Μια πολύ λεπτή βελόνα εισέρχεται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας και της μήτρας στο σάκο που περιβάλλει το μωρό. Έπειτα αναρροφείται ένα πολύ μικρό ποσό του υγρού και στέλνεται στο εργαστήριο. Εκεί πλέον με διάφορες μεθόδους, κύτταρα που βρίσκονται στο υγρό καλλιεργούνται, αναπαράγονται και έτσι είναι δυνατή η μελέτη των χρωμοσωμάτων (καρυότυπος), είτε ανάλυση διαφόρων ενζύμων των κυττάρων όπου κρίνεται απαραίτητο. Γυναίκες που είναι περίπου 34 ετών στον τοκετό ή ζευγάρια που έχουν οικογενειακό ιστορικό κάποιου γενετικού νοσήματος είναι υποψήφια για αμνιοκέντηση.

Αμνιοπαρακέντηση μπορεί να σας προταθεί για διάφορους λόγους.
– Είσαστε μητέρα μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από 35 ετών), επομένως έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνετε παιδί που πάσχει από γενετικά νοσήματα όπως το σύνδρομο Down.
– Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε μία γενετική ασθένεια η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί στο μωρό.
– Υπάρχει μια γενετική ασθένεια στην οικογένειά σας ή την οικογένεια του συντρόφου σας και υπάρχει πιθανότητα να μεταβιβαστεί στο μωρό.
– Έχετε ήδη ένα παιδί προσβεβλημένο από μία γενετική ασθένεια.
– Κάνατε κάποια εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπερηχογράφημα, μέτρηση αυχενικής διαφάνειας ή εξετάσεις αίματος) που έδειξε ότι ο κίνδυνος να έχει το μωρό σας μία γενετική ασθένεια είναι υψηλός.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα. Αρχικά, με τον υπέρηχο ελέγχεται η θέση του μωρού και του πλακούντα. Έπειτα το δέρμα πάνω από την περιοχή της μήτρας καθαρίζεται με αντισηπτικό. Στη συνέχεια, μια λεπτή βελόνα εισάγεται διαμέσου του δέρματος της κοιλιάς στη μήτρα και με μια σύριγγα αποσπάται ένα δείγμα (περίπου 15ml ή 3 κουταλιές του τσαγιού) του υγρού που περιβάλλει το έμβρυο. Το υγρό αυτό περιέχει λίγα κύτταρα του δέρματος του εμβρύου, τα οποία εξετάζονται στο εργαστήριο για να ελεγχθούν τα γονίδια και τα χρωμοσώματα του εμβρύου. Ορισμένες φορές, ο επαγγελματίας υγείας που κάνει την
εξέταση δεν είναι σε θέση να πάρει αρκετό υγρό από την πρώτη πρ σπάθεια και ίσως χρειαστεί να εισάγει ξανά τη βελόνα.

Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Είναι επώδυνη η αμνιοπαρακέντηση;

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν την αμνιοπαρακέντηση μια διαδικασία άβολη αλλά όχι ιδιαίτερα επώδυνη. Συνήθως οι ενοχλήσεις περνάνε μετά από μερικά λεπτά. Μερικές γυναίκες ίσως νιώσουν ένα σφίξιμο στη μήτρα ή λίγο πόνο για μία μέρα. Αυτό όμως δεν είναι ασυνήθιστο.

Τι συμβαίνει μετά την αμνιοπαρακέντηση;

Η εξέταση από μόνη της διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Καλό θα ήταν να φέρετε ένα συνοδό μαζί σας για υποστήριξη κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της εξέτασης. Θα πρέπει να παραμείνετε ξεκούραστη τις επόμενες δυο ημέρες. Αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα ή να γυμναστείτε έντονα . Να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε ενοχλήσεις στην κοιλιά για παραπάνω από 24 ώρες, πυρετό, κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμορραγία.

Σε πόσο καιρό θα έχω τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβετε τα αποτελέσματα εξαρτάται από την ασθένεια για την οποία ελέγχεστε. Για ορισμένες ασθένειες χρειάζονται μόνο 3 μέρες. Για άλλες χρειάζονται 2-3 εβδομάδες. Εάν τα αποτελέσματα αργήσουν περισσότερο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, μπορεί απλά τα κύτταρα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να μεγαλώσουν. Εάν κάνετε αμνιοπαρακέντηση για μία σπάνια γενετική πάθηση, ρωτήστε το γιατρό σε πόσο καιρό θα έχετε τα αποτελέσματα.
Όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι έτοιμα μπορεί να σας καλέσουν να μιλήσετε από κοντά με το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας, ή μπορεί να σας τα δώσουν με άλλους τρόπους, π.χ. τηλεφωνικά. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γιατρό τη στιγμή της εξέτασης τον τρόπο με τον οποίο θα λάβετε τα αποτελέσματα.

Αποφασίζοντας να κάνετε αμνιοπαρακέντηση

Η απόφαση να προβείτε σε αμνιοπαρακέντηση δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να κάνετε αμνιοπαρακέντηση εάν δεν το θέλετε. Πρέπει να εξεταστείτε μόνο εάν εσείς και ο σύντροφός σας νιώθετε ότι είναι σημαντικό να αποκτήσετε τις πληροφορίες που παρέχει η εξέταση, και εφόσον δε θεωρείτε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Για να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς, φροντίστε να συζητήσετε τις παρακάτω πληροφορίες με την γυναικολόγο σας:
– Πληροφορίες για την πάθηση που ελέγχεστε.
– Την πιθανότητα να έχει το μωρό τη συγκεκριμένη γενετική πάθηση.
– Λεπτομέρειες για την εξέταση και τι ακριβώς πληροφορίες θα σας δώσουν τα αποτελέσματα.
– Την αξιοπιστία της εξέτασης.
– Τον κίνδυνο να λάβετε ένα αβέβαιο αποτέλεσμα και να χρειαστεί να ξανακάνετε την εξέταση.
– Τον κίνδυνο αποβολής.
– Σε πόσο καιρό θα λάβετε τα αποτελέσματα.
– Τον τρόπο που θα λάβετε τα αποτελέσματα.
– Τις εναλλακτικές δυνατότητες σε περίπτωση που το μωρό φέρει τη γενετική πάθηση.
– Για οποιαδήποτε ερώτηση απευθυνθείτε στην γυναικολόγο μας.

Τηλεφωνική επικοινωνία
+30 2106440477